zondag 28 maart 2010

K. Schippers, Job van Schaik en Joep van Ruiten

Het was zo'n middag waarvan je zegt: de thuisblijvers hadden ongelijk. Job van Schaik vertelde aanstekelijk over de hardlooplegende uit Groningen: Huizenga. Het boek Hardloper Huizenga leest als een jongensboek, vooral dankzij de nogal merkwaardige capriolen van de hardloper (die het wel eens opnam tegen een paard, een stoomtram en zelfs de trein). Aan het einde van het gesprek vertelde Van Schaik dat hij bezig was met een roman.

Joep van Ruiten gaf het publiek drie leestips. Hieronder staan de drie boeken. Zijn keuze sloot wonderwel aan bij de gast na de pauze K. Schippers, want Van Ruiten nam de biografie van Jan Hanlo mee en een jeugdboek van Harm de Jonge. De eerste was een schrijver die bij Barbarber hoorde en met de keuze voor een jeugdboek gaf de journalist van het Dagblad van het Noorden aan dat hij niet echt een kwaliteitsonderscheid maakte tussen de genres.


De bruid van Marcel Duchamp komt pas over twee weken uit, maar K. Schippers vertelde met enthousiasme over de kunstenaar en het spoor van zijn leven en werk dat in het boek gevolgd wordt. Schippers reisde alle plekken waar de kunstenaar korte of langere tijd gezeten had na, ontvreemdde zelfs een sleutel van de kerk waar de jonge Duchamp wel eens kwam. We gebruikten voor het eerst een powerpointpresentatie op de achtergrond. Schippers hield die met een schuin oog in de gaten en af en toe sprong hij op om iets bij deafbeelding uit te leggen. Laat ik alvast zeggen dat het een mooi boek is dat over veertien dagen uitkomt.

(foto's Giny Backers)

maandag 8 maart 2010

K. Schippers, Job van Schaik en Joep van Ruiten bij Zondagschrijvers in de bieb op 28 maart

Deze keer aan tafel: K. Schippers (Amsterdam, 1936) schrijver, dichter, essayist en kunstcriticus. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat bestaat uit romans, poëzie, essays, verhalen en beschouwingen, en een enkel kinderboek. Voor zijn poëzie ontving hij in 1996 de P.C. Hooftprijs. De roman Waar was je nou (2005) werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en groeide uit tot een bestseller. Zijn nieuwe boek De bruid van Marcel Duchamp komt zeer binnenkort uit.

Job van Schaik (1965) is oud-sportjournalist. Tegenwoordig werkt hij op de cultuurredactie van het Dagblad van het Noorden. Zijn boek Hardloper Huizenga is zeer goed ontvangen. Job van Schaik beschrijft in Hardloper Huizenga het wonderbaarlijke verhaal van Louwe Huizenga (1893 - 1973), een idool uit het begin van de vorige eeuw.

Journalist Joep van Ruiten (1965) zal in de rubriek Opgevist praten over boeken die hij de moeite waard vindt. Hij is de literatuurman van het Dagblad van het Noorden. Op zijn weblog Woest en ledig kun je de meeste artikelen van hem teruglezen.

Zondag 28 maart
14.00-16.00 uur
Wolters-Noordhoffzaal
Presentatie: Coen Peppelenbos
€5,- (Stadjerspas/leden bibliotheek €4,-)
(Volgende aflevering: 28 maart)
Reserveren: per mail of telefonisch: 050 368 368 3