maandag 25 oktober 2010

Rob van Essen, Liefke Knol en Doeke Sijens in Zondagschrijvers in de bieb (2)

Een mooie eerste aflevering van Zondagschrijvers in de bieb, seizoen twee. Tot vijf minuten voor aanvang deed de powerpointpresentatie het niet, maar ook dat kwam gelukkig goed. Liefke Knol vertelde vol enthousiasme over haar boek Het babyhuis. 'Het is al weer een half jaar geleden dat het gepresenteerd is, dus ik weet niet of ik alles nog weet,' zei ze, zich bij voorbaat verontschuldigend. Tijdens het gesprek bleek echter dat ze nog alle details precies wist over de groep kinderen die tijdens de hongerwinter van Amsterdam naar Groningen waren gebracht om te overleven in een particulier babyhuis.
Doeke Sijens verzorgde de rubriek 'Opgevist'. Uit het aanbod in de bibliotheek (waarvan hij de baas is) koos hij drie boeken die hij uit het magazijn had gehaald. Echte aanraders van Doeke zijn:
- Een ander land - James Baldwin
- Iskander - Louis Couperus
- Mijn duifje ging heen - Barbara Pym
Na de pauze vertelde Rob van Essen over zijn nieuwe lovend ontvangen verhalenbundel Elektriciteit en de voor de Libris Literatuurprijs genomineerde roman Visser. Een interessant gegeven was dat Van Essen met één figuur die in de bundel tweemaal opduikt, oom Evert, nog niet helemaal klaar was. Daar schrijft hij nog een verhaal over. Het kan nog wel even duren, want in de tussentijd is hij bezig met een roman die eind volgend jaar moet uitkomen en bovendien dient de roman die daarna komt zich ook al aan.

Gasten in november: Jaap Scholten, Arend Jan Wonink en Lucas Zandberg.

(foto's: Giny Backers)