maandag 21 februari 2011

Gerbrand Bakker, Lupko Ellen en Bas van Kampen

Toet literair Groningen was gisteren aanwezig in de bieb van Groningen; Roos Custers en Maarten Praamstra in ieder geval wel. Het was ook meteen een van de drukste afleveringen ooit. Lupko Ellen vertelde over het succes van Herenboer en een klein grapje dat hij zich veroorloofd. In het eerste deel Moddergraf laat Ellen namelijk herten rondlopen in Groningen, terwijl hier alleen reeën voorkomen. Daarop kwam meteen kritiek van een rasechte Groninger. Ergens in herenboer wordt die terechtwijzing herhaald in een dialoog. Boekhandel van der Velde noemde de Ludde Menkma-trilogie het Groningse antwoord op Stieg Larsson. Niet helemaal terecht vond Lupko Ellen, normaal de bescheidenheid zelve, stellig, want hij vond zichzelf beter schrijven.

Forum-baas Bas van Kampen (in het Dagblad van het Noorden kwam het woord 'veelgeplaagd' voor zijn naam) vertelde over drie van zijn favoriete boeken:
Rudy Kousbroek - Vincent en het geheim van zijn vaders lichaam
Steve Yarbrough - The Oxygen Man
Gil Courtemanche - A sunday at the pool in Kigali
Gerbrand Bakker vertelde over zijn nieuwste roman De omweg en kwam er tijdens het gesprek achter dat hij enkele persoonlijke ervaringen gebruikt had in de roman. Dat is nog wel het aardige aan een nieuw boek, dat de schrijver in gesprekken er langzaam achter komt wat hij met zijn boek bedoelde. Aan Nederlandse recensies had je niet zoveel, die waren voornamelijk gemakzuchtig in elkaar gezet. Duitse en Engelse recensenten gingen doorgaans veel dieper op de boeken in. Ooit hoopt Bakker nog een echt mooie homoroman te schrijven. Afijn daar schrijft hij vandaag zelf ook over op zijn blog. Daarna bleef het nog lang gezellig in café De Wolthoorn.
(foto's Giny Backers)

dinsdag 15 februari 2011

20 Februari: Gerbrand Bakker, Lupko Ellen en Bas van Kampen

Zondag 20 februari 2011, 14:00 - 16:00
Met Gerbrand Bakker, Lupko Ellen en Bas van Kampen

Coen Peppelenbos ontvangt aan tafel: Gerbrand Bakker die doorbrak in 2006 met zijn literaire debuut Boven is het stil. Het boek leverde hem een Gouden Ezelsoor, de Debutantenprijs, een nominatie voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs, de Libris Literatuur Prijs en de International IMPAC Dublin Literary Award op. Zijn nieuwe roman De omweg gaat over een jonge vrouw die probeert te ontsnappen aan haar ondraaglijk geworden omstandigheden. 
Lupko Ellen debuteerde als schrijver in 2006 met Moddergraf gevolgd in 2009 door Wraaktocht. In januari 2011 volgde Herenboer als afsluitend deel van wat achteraf een trilogie bleek te zijn met Ludde Menkema in de hoofdrol. 
Bas van Kampen, directeur van het Groninger Forum, praat in de rubriek Opgevist over boeken die hij de moeite waard vindt.

• Zondag 20 februari - 14.00-16.00 uur
• Centrale Bibliotheek, Wolters-Noordhoffzaal
• € 5,- (Stadjerspas/Bibliotheekpas € 4,-)