maandag 28 maart 2011

Ronald Giphart, Ralph Aarnout en Stefan Nieuwenhuis waren in de bieb

Een geslaagde afsluiting van dit seizoen Zondagschrijvers in de bieb. Ralph Aarnout vertelde over de totstandkoming van zijn novelle Werk in opdracht die redelijk overeenkomt met de inhoud van het verhaal. Hij is nu bezig met columnachtige stukken over Den Haag (waar hij tegenwoordig woont.
Stefan Nieuwenhuis zei dat hij volop genoot van het stadsdichterschap. In de rubriek 'Opgevist' stelde hij drie boeken voor aan het publiek:
1 Anne Branbergen & Martin Simek - Silvio, in combinatie met Tim Parks
- Italiaanse buren
2 Conrad Busken Huet - Vernuft ontzondigt
3 Daniil Charms - Ik zat op het dak

Joep van Ruiten had vooraf één schrijver goed gegokt: 'Gummbah, Daniil Charms en Karel ten Haaf'.

Ronald Giphart sprak na de pauze over de grens tussen fictie en autobiografie naar aanleiding van zijn roman IJsland. Daarbij vertelde hij ook over het wordingsproces van de roman. Op een gegeven moment stond hij zelfs op de tafels om uitleg te geven bij de powerpoint waar een werkschema van zijn boek te zien was.

De foto's zijn allemaal te donker geworden omdat wij op het podium niet uitgelicht waren en in tegenstelling tot de zaal in het donker zaten. Volgend jaar beter (we komen terug in oktober).


Foto's Giny Backers

woensdag 23 maart 2011

27 maart Ronald Giphart, Ralph Aarnout en Stefan Nieuwenhuis in de bieb


Zondagschrijvers in de bieb met Ronald Giphart, Ralph Aarnout en Stefan Nieuwenhuis

Coen Peppelenbos ontvangt aan tafel: Ronald Giphart. Voor zijn oeuvre ontving Giphart in 2004 de C.C.S. Croneprijs, literatuurprijs van de stad Utrecht. Gipharts boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten in het hele land. Ik ook van jou, Phileine zegt sorry en Ik omhels je met duizend armen werden met veel succes verfilmd. Zijn nieuwste boek heet IJsland, een roman in briefvorm met opnieuw Giph in de hoofdrol.
Ralph Aarnout (Heerenveen, 1979) is freelance journalist en vertaler te Den Haag. Van 1997 tot 2010 studeerde en werkte hij in Groningen, Berlijn en Wenen. Hij publiceerde in eigen beheer o.m. gedichten, columns, brieven en essays. Werk in opdracht, de novelle die hij schreef naar aanleiding van het Hendrik de Vriesstipendium, is zijn officiële debuut.
Stefan Nieuwenhuis praat in de rubriek Opgevist over boeken die hij de moeite waard vindt. Stefan is in januari 2011 benoemd tot Stadsdichter van Groningen.

• Zondag 27 maart
• 14.00-16.00 uur
• Centrale Bibliotheek
• Zondagschrijvers in de bieb